May 12, 2015   Posted by: Wouter Vermeersch

Verslag van de SNEC-beurs 2015

Eind april vond SNEC, de grootste zonne-energiebeurs ter wereld, plaats in Shanghai met enkele opmerkelijke hoogtepunten:

– China kondigde vorige maand een PV-installatiedoel aan van 17,8 GWp voor 2015, meer dan 70% boven vorig jaar. China wil daarmee zijn gebruik van hernieuwbare energie versterken en zijn zonnepanelenindustrie ondersteunen, die ondertussen de grootste van de wereld is geworden. Chinese bedrijven zullen dit jaar aanzienlijke fondsen moeten kunnen aantrekken om een grote uitbreiding van de capaciteit te financieren, een grote test van het vertrouwen van investeerders.

Yingli Solar, die zijn marktleiderschap verloor aan Trina in 2014, werd op de beurs omgeven door hardnekkige geruchten van industriekenners (en concurrenten) over zijn lange-termijn financiële gezondheid. Het bedrijf heeft recent de vrijgave van zijn financiële resultaten over 2014 uitgesteld en grondeigendommen verkocht om naar verluidt zijn schuldverplichtingen te kunnen voldoen. De veerkracht van Chinese bedrijven werd echter onderlijnd door Suntech en LDK die beiden opnieuw prominent aanwezig waren op de beurs. Suntech keerde onlangs terug naar Tier1-status and LDK verliet, zoals verwacht, de faillissementsprocedure.

– De Europese Photovoltaïsche Industrie Associatie (EPIA) riep opmerkelijk voor de eerste keer op om een einde te stellen aan het anti-dumping handelsdispuut en de daaruit volgende minimumprijsregeling omwille van de negatieve impact op de EU solar markt. De heffingen vervallen in december 2015 samen met de prijsovereenkomst. Echter, er wordt verwacht dat SolarWorld zal verzoeken tot een herziening, wat inhoudt dat de heffingen en prijsovereenkomst blijven gelden tijdens 2016.